Guma konjak

Przez: Foodgum Sp. z o.o.  08-mar-2016
Słowa kluczowe: guma ksantan konjak

Guma konjak składa się wysoko-molekularnego polisacharydu, który jest podobny do pektyny pod względem struktury i funkcji. Guma Konjak KGM łatwo rozpuszcza się w wodzie i może absorbować wodę do ilości 100- krotnie swojej objętości. Roztwór wodny Gumy Konjak jest cieczą pseudo-plastyczną, z charakterystycznym rozrzedzeniowym ścinaniem. Jedna cząsteczka składa się z proszku konjak o bardzo długich nitkowatych makrocząsteczek splątanych ze sobą. Jeśli jest w kontakcie z wodą, cząsteczki płynu są wchłaniane do wnętrza sieci stopniowo, powodując pęcznienie cząstek do około 200 razy swojej objętości początkowej i powstanie roztworu o dużej lepkości. W przeciwieństwie do gumy ksantanowej, gumy guar lub gumy z chleba świętojańskiego, guma konjak jest typu niejonowego, a zatem mało ulega wpływowi soli w systemie. W temperaturze pokojowej, guma konjak tworzy stabilny roztwór bez wytrącenia, nawet jeśli pH spadnie do poziomu poniżej 3,3. Dlatego guma konjak jest stosowana zamiast mączki chleba świętojańskiego, jako stabilizator do lodów, serów i innych produktów mlecznych do stabilizacji systemu i zapobiegania powstawaniu kryształków lodu. Jako środek żelujący, Guma Konjak jest dość wyjątkowa w swojej zdolności do utworzenia termo-odwracalnego i termo-stabilnego żelu w różnych warunkach przygotowania w zależności od zapotrzebowania.

Słowa kluczowe: guma ksantan konjak

Inne produkty i usługi od Foodgum Sp. z o.o.

08-mar-2016

Agar Agar

Agar Agar


08-mar-2016

Alginian sodu

Alginian sodu


08-mar-2016

Karagen

Karagen Kappa Rafinowany, Karagen Kappa Półrafinowany, Karagen Iota Półrafinowany