Alginian sodu

Przez: Foodgum Sp. z o.o.  08-mar-2016
Słowa kluczowe: Alginian sodu

Kwas alginowy to naturalnie występujący kopolimer kwasu manurowego i guluronowego. Jest składnikiem ścian komórkowych wielu alg i trawy morskiej. Alginiany są to ekstrakty pochodzące z niektórych brunatnic (Kelp lub Macrocystis). Kelp jest powszechnie spotykane w północnym Atlantyku i Oceanie Spokojnym, a na wybrzeżu Kalifornii w dół przez Chile. Kwas alginowy występuje naturalnie w wodorostach. W procesie ekstrakcji i oczyszczania kwasu alginowego przekształcone w handlu funkcjonalnych alginiany sodu. Alginiany sodowe są wykorzystywane do produkcji ciepła stabilne żele i generować lepkość w różnych gotowych produktów spożywczych, termo-stabilne nadzienia owocowe, i sosów serowych. Spośród soli kwasu alginowego wymienia się Alginian sodu (E401) i Alginian wapnia (E404). \ Alginian sodu (E401) – dodatek żywnościowy, jest to sól sodowa kwasu alginowego, otrzymuje się ją z wodorostów wyrzucanych na brzeg Atlantyku . Sól ta jest bezbarwna i bez smaku. Łatwo pęcznieje. Alginiany sodu rozpuszcza się w wodzie na ciepło i zimno, dostępne są w różnych zakresach lepkości z różnych właściwości żelujących. Alginian sodu roztwory są przekształcane, w obecności jonów wapnia (chlorek wapnia lub innej rozpuszczalnej w wodzie soli wapnia), alginian wapnia, w postaci stabilnej termicznie żelowany. Alginian wapnia (E404) jest to nierozpuszczalna w wodzie, galaretowata, kremowa substancja. Alginian wapnia wykorzystywany w przygotowania różnych rodzajów galaretek i substytutów serów i tłuszczu w produkcji żywności.

Słowa kluczowe: Alginian sodu

Inne produkty i usługi od Foodgum Sp. z o.o.

08-mar-2016

Agar Agar

Agar Agar


08-mar-2016

Guma konjak

Guma konjak


08-mar-2016

Karagen

Karagen Kappa Rafinowany, Karagen Kappa Półrafinowany, Karagen Iota Półrafinowany