Agar Agar

Przez: Foodgum Sp. z o.o.  08-mar-2016
Słowa kluczowe: substancje żelujące

Agar, agar-agar, polisacharyd zbudowany głównie z agarozy i agaropektyny, galaretowata, koloidalna substancja otrzymywana z glonów (krasnorostów występujących w oceanie indyjskim i w zachodniej części oceanu spokojnego). Agar rozpuszcza się w gorącej wodzie, w zimnej pęcznieje przechodząc w żel. Agar, w postaci proszku, włókien i krążków, używany jest m.in. w przemyśle spożywczym (zamiast żelatyny), kosmetycznym, farmaceutycznym oraz w bakteriologii jako składnik pożywek bakteryjnych. Agar jest także stosowany w lecznictwie jako środek przeczyszczający, w przemyśle papierniczym i tekstylnym do apreturowania papieru i jedwabiu.

Słowa kluczowe: substancje żelujące

Inne produkty i usługi od Foodgum Sp. z o.o.

08-mar-2016

Guma konjak

Guma konjak


08-mar-2016

Alginian sodu

Alginian sodu


08-mar-2016

Karagen

Karagen Kappa Rafinowany, Karagen Kappa Półrafinowany, Karagen Iota Półrafinowany